Új készülékeket vettek a közegészségügyiek

 

Egy Real Time PCR-berendezést, egy spektrofotométert és egy radon kimutatására alkalmas berendezést vásárolt februárban a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság az egészségügyi minisztérium jóváhagyásával tavalyi, saját bevételeiből.

Közlésük szerint a PCR-készüléket az igazgatóság belényesi laboratóriumában szerelik fel, és 200 lejért bárki kérheti majd a SARS-CoV-2 vírust kimutató teszt elvégzését. A teszt eredményét kérésre angolul is kiállítják majd. Februárban folyamatban volt a belényesi laboratórium felvétele a PCR-teszteket végzők országos listájára. A tesztelésről bővebb tájékoztatás munkanapokon 8 és 14 óra között a belényesi területi laboratórium 0259/320–820 vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság mikrobiológiai laboratóriumának 0259/412–573 telefonszámán kérhető.

A spektrofotométer a különböző fémek (például ólom, réz, kadmium, króm, vas, nikkel, cink, szelén, alumínium stb.) jelentétét mutatja ki zöldségekben, gyümölcsökben, illetve vízben. A közegészségügyiek nemcsak a kötelező vizsgálatokat végzik el ezzel, hanem az egyes termékek bevizsgálását is, kérésre, legkevesebb 60 lejért (ez az összeg egy fém kimutatásának a költsége). Bővebb tájékoztatás a vizsgálatok elvégzéséről munkanapokon 8 és 14 óra között kérhető az igazgatóság vegyi laboratóriumának 0259/268–628 telefonszámán.

A harmadik készülék a vízben, talajban vagy levegőben jelen levő radon (radioaktív nemesgáz) kimutatására alkalmas. A kérésre elvégzett vizsgálat ára 284 lej. A radon jelenlétét kötelező módon csak az ivóvízben vizsgálják. Erről a vizsgálatról bővebb tájékoztatás ugyancsak munkanapokon 8 és 14 óra között kérhető a sugárzással foglalkozó laboratórium 0259/268–644 telefonszámán.


Fried Noémi Lujza


Megjegyzések