Gyors PCR-teszt is kérhető

 

Fizetség ellenében bárki kérheti a PCR-gyorsteszt elvégzését, s annak eredményét egy órán belül megkapja.

Többen is igényelték azokat a teszteket, amelyeknek eredménye hamar elkészül, főleg amióta az egyes országokba való beutazás feltétele a negatív teszteredmény, ezért a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban lehetővé teszik az ilyen tesztek elvégzését, tájékoztatott az egészségügyi intézmény menedzsere, Laurențiu Chiană. Mint mondta, az úgynevezett GeneExpert Real Time PCR-teszteket, melyek eredménye egy óra alatt megvan, tavaly vásárolta a kórház, és olyan esetekben használták, amelyekben sürgős orvosi döntést kellett meghozni. Február 22-én kezdték naponta végezni ezeket a teszteket – a hétvégét is beleértve – azok számára is, akiknek például külföldi utazás miatt van szükségük sürgősen a negatív teszteredményre.

Időpontot egyeztetni a 0721/503–558 telefonszámon lehet munkanapokon 8 és 16, szombaton és vasárnap 8 és 12 óra között. A hívónak pontosítania kell, hogy az egyórás gyorstesztet szeretné elvégeztetni, ennek ára egyébként 370 lej. A teszteredményt kérésre románul vagy angolul állítják ki, a mintavételt pedig a tüdőkórházban (Izvorului utca 57. szám) kialakított rendelőben végzik.

A gyorstesztek mellett továbbra is elvégzik azokat a PCR-teszteket, melyek eredményét 24–48 órán belül bocsátják ki. Ez a teszt román nyelvű eredménnyel 200 lejbe, angol nyelvűvel 210 lejbe kerül.

Fried Noémi Lujza

Megjegyzések