Népviseletről a tékában

 



A Bihardiószegi Általános Iskola V. A és VII. C osztályos diákjai látogattak el június 21‑én a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtárba. A diákokat Durko Irina bihardiószegi könyvtáros, Negoiță Codruța román szakos, valamint Perei Irina francia szakos tanár kísérte el intézményünkbe.

A könyvtár aulájában beszélgettünk Delia Pantea könyvtáros közreműködésével a magyar és a román népviseletekről, öltözködési szokásokról, néphagyományokról. A rendezvény kapcsolódott a hímzett román népi blúz, az ie június 24‑i napjához. A tanulók megnézhettek egy képekkel illusztrált bemutatót is a torockói, a székelyföldi és a kalotaszegi férfi és női viseletekről. A diáklányok népviseleti blúzban vettek részt a bemutatón, kihangsúlyozva ezáltal a hagyományok ápolásának a sokszínűségét.

A rendezvény végén csoportkép készült, megtekinthetők voltak a Durko Irina által hozott, népi motívumokkal díszített táskák, könyvjelző, valamint a saját zsoltároskönyvének a borítója is. A kiállított tárgyak erdélyi népi motívumokkal voltak kihímezve. A diákok megnézhették azokat a könyvtár állományában lévő kiadványokat is, melyek szemléletesebbé tették a tematikus bemutatót.

A találkozó során a tanulók körbejárták intézményünk kölcsönzőrészlegeit, és hasznos információkat kaptak a könyvtárlátogatás szabályairól, valamint megismerkedhettek a kikölcsönözhető könyvek színes választékával.

 

Majoros Enikő könyvtáros






Megjegyzések