Nagyheti és húsvéti istentiszteleti rend a nagyváradi római katolikus bazilikában

 

Március 28-án ünnepeljük virágvasárnapot. Ezzel kezdetét veszi a 2021. esztendei nagyhét, amikor Urunk Jézus Krisztus szenvedésére és halálára emlékezünk. Igazodva a járványügyi előírásokhoz, nagyhét idején a nagyváradi székesegyházban a szertartásokat és szentmiséket az adott időszaknak megfelelő rend szerint celebrálják.

Virágvasárnap, március 28-án a szokásos rend szerint kezdődnek a szentmisék: 8, 10, 11.30 és 18 órakor. Minden szentmisén megáldják a barkákat.

A nagyhét első három napján, hétfőn, kedden és szerdán a székesegyházban a megszokott program szerint mutatják be a szentmiséket.

Nagycsütörtökön, április 1-jén a krizmaszentelési mise 10 órakor kezdődik. Ekkor az egyházmegye papsága együtt misézik a főpásztorral. Az ünnepi liturgia két kiemelkedő mozzanata a papok szentelési fogadalmának megújítása, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használt olajok megszentelése (keresztelendők olaja, betegek olaja és a szent krizma). Az utolsó vacsora emlékére 17.30 órakor celebrál szentmisét Böcskei László megyés püspök. A szentmisét 19 óráig tartó virrasztás követi.


Nagypénteken, április 2-án 15 órakor keresztúti ájtatosság
lesz a templomban. A nagypénteki szertartás 17 órakor kezdődik. Utána szentségimádás a Szent Sírnál 19 óráig.

Nagyszombaton, április 3-án 10–18 óra között a hívek szentségimádáson vehetnek részt a Szent Sírnál. Húsvét vigíliája 20 órakor tűzszenteléssel kezdődik. Az ünnepi szentmisét, amelynek fontos része az igeliturgia, a vízszentelés és a keresztségi ígéretek megújítása, Böcskei László megyés püspök celebrálja.

Húsvétvasárnap, április 4-én 7.30 órakor ételszentelés lesz a székesegyház előtti téren. A húsvétvasárnapi szentmiséket a szokásos rend szerint mutatják be: 8, 10, 11.30 és 18 órakor. Minden szentmisén megáldják a barkákat.

Húsvéthétfőn, április 5-én a szentmiséket vasárnapi miserend szerint mutatják be: 8, 10, 11.30 és 18 órakor.

Minden szertartáson érvényben vannak a járványügyi előírások: távolságtartás, maszk viselése, kezek fertőtlenítése. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közleménye a következő kéréssel zárul: „Legyünk figyelmesek, és vigyázzunk egymásra, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát a szent liturgián!”

Megjegyzések